LÄÄKEJÄTTEIDEN HÄVITTÄMINEN

Kotitaloutesi käyttämättömät lääkkeet tulisi tuoda aina apteekkiin hävitettäväksi. Lääkkeet vaikuttavat luonnossa eläviin organismeihin, siksi ne luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi. Tämän vuoksi käyttämättä jääneitä lääkkeitä ei pitäisi laittaa sekajätteeseen tai viemäriin. Epäasiallisesti käsitellyt lääkejätteet kuormittavat luontoa sekä voivat muutoin joutua lasten käsiin tai niitä voidaan käyttää väärin. Apteekkiin palautetut lääkejätteet toimitetaan vaarallisen jätteen käsittelyyn.

Pyri vähentämään lääkejätteiden määrää, sillä lääkkeiden valmistus kuormittaa paljon luontoa. Siksi lääkkeitä olisi hyvä ostaa vain tarpeeseen ja pitää lääkekaapissa harkittu valikoima itsehoitolääkkeitä. Lääkkeitä ei kannata hankkia varmuuden vuoksi kuin poikkeustapauksissa. Suomessa on paljon apteekkeja, joten lääke on helppo hankkia, kun sitä tarvitaan.

Lääkejäte tulisi pakata apteekin ohjeiden mukaisesti. Apteekki ei ole velvollinen lajittelemaan lääkejätettä. Lääkejätteiden lajittelu kuuluu niiden palauttajalle. Lääkejäte tulee pakata siten, että sen voi viedä suoraan jäteastiaan. Siksi on erittäin tärkeää pakata erikseen neulat, kuumemittarit sekä jodit.

Palauta lääkejäte näin:

•Poista reseptilääkkeistä ohjetarrat tietosuojan takia.

•Tuotteet voi palauttaa alkuperäisissä pakkauksissa. Olisi kumminkin parempi, että koko lääkepakkaus kierrätettäisiin oikein. Tyhjät muoviset lääkepakkaukset muovinkeräykseen tai energiajätteeseen, pahvipakkaukset kartonkikeräykseen ja läpipainopakkaukset sekajätteeseen.

•Pakkaa lääkkeet läpinäkyvään pussiin.

•Palauta nestemäiset lääkkeet, voiteet ja aerosolit apteekkiin omissa pakkauksissaan. Varmista että nestemäiset lääkkeet eivät vuoda.

•Kuumemittarit, jodipitoiset valmisteet ja ruiskut sekä neulat tulisi palauttaa erikseen pakattuina.

- Rikkoutuneet elohopeakuumemittarit palautetaan suljetussa lasipurkissa

- Jodipitoisia erikseen palautettavia valmisteita ovat esim. Betadine-tuotteet, Jodix-tabletit ja Iodosorb-valmisteet

- Neulat/muu viiltävä jäte on pakattava suljettaviin purkkeihin

•Natriumkloridiliuoksia, glukoosiliuoksia, perusvoiteita ja ravintolisiä ei tarvitse tuoda apteekkiin, sillä ne eivät ole vaarallista jätettä.

•Apteekki ei ota vastaan hävitettäväksi pienelektroniikkaa, paristoja, kemikaaleja eikä tyhjiä aerosoli pakkauksia.

Kiitos, että palautat käyttämättömäksi jääneet lääkkeet apteekkiin!